w

Jak wynika z badania, naukowcy odkryli potencjał witaminy D w pomidorach

(CNN) Ryby i produkty mleczne są najlepszymi źródłami witaminy D w diecie, co sprawia, że osoby stosujące dietę roślinną mogą mieć trudności z dostarczeniem sobie wystarczającej ilości tego niezbędnego mikroelementu. Witamina D pomaga chronić nasze kości oraz utrzymać zdrowe mięśnie i zęby.

Obecnie zespół badaczy opracował nowe, potencjalnie wegańskie źródło witaminy D: gen pomidora zmodyfikowany przy użyciu technologii CRISPR-Cas9 tak, aby zawierał prekursor witaminy D.

Jeśli proces ten zostanie zastosowany przez rolników i producentów na skalę komercyjną, pomidory te mogłyby pomóc w rozwiązaniu problemu niedoboru witaminy D, który według badań dotyka 1 miliard ludzi na całym świecie.

“To ekscytujące odkrycie nie tylko przyczynia się do poprawy zdrowia ludzi, ale także do korzyści środowiskowych związanych z dietą opartą w większym stopniu na produktach roślinnych, co często wiąże się z trudnościami w zapewnieniu niektórych kluczowych witamin i minerałów, które są powszechnie dostępne biologicznie w produktach pochodzenia zwierzęcego” – powiedział Guy Poppy, profesor ekologii na Uniwersytecie w Southampton, dla Science Media Centre w Londynie. Nie brał on udziału w badaniach.

Suplementy witaminy D są powszechnie dostępne w wielu krajach, ale współautorka Cathie Martin, profesor w John Innes Centre w Norwich w Anglii, powiedziała, że zjedzenie pomidora było “o wiele lepsze niż wzięcie pigułki”.

“Myślę, że posiadanie dietetycznego źródła (witaminy D) w postaci rośliny oznacza również, że można uzyskać dodatkowe korzyści z jedzenia pomidorów. I tak nie jemy wystarczająco dużo owoców i warzyw. Pomidor jest także dobrym źródłem witaminy C” – powiedziała na konferencji prasowej.

Witamina słońca

Głównym źródłem witaminy D dla większości ludzi jest dieta, ale nasz organizm wytwarza ten mikroelement także wtedy, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni UVB – dlatego czasami nazywa się ją witaminą słońca. Naukowcy wykorzystali podobny proces w roślinach pomidora.

Związek w skórze, który może wytwarzać witaminę D, znany jest jako 7-DHC, czyli prowitamina D3, i znajduje się również w liściach pomidorów oraz niedojrzałych zielonych owocach.

Badacze zablokowali w roślinach pomidora gen, który normalnie przekształca prowitaminę D3 w cholesterol, co umożliwiło gromadzenie się prowitaminy D3 w dojrzałych owocach pomidora.

Aby przekształcić prowitaminę D3 w witaminę D3, która pomaga naszemu organizmowi, pomidory poddano działaniu promieniowania UVB. Badanie wykazało, że prowitamina D3 zawarta w jednym pomidorze – po przekształceniu w witaminę D3 – odpowiada ilości witaminy D3 zawartej w dwóch średniej wielkości jajach lub 28 gramach (1 uncji) tuńczyka.

Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii oceniają, czy uprawa pomidorów na wolnym powietrzu, gdzie byłyby one wystawione na działanie naturalnego światła słonecznego, automatycznie spowodowałaby przekształcenie 7-DHC w witaminę D3. Martin powiedział, że pierwsze owoce powinny dojrzeć do końca czerwca. Pomidory mogą być również suszone na słońcu po zebraniu, co eliminuje konieczność poddawania ich działaniu promieni UVB.

Na początku tego roku parlament Wielkiej Brytanii uchwalił nowe przepisy, które mają ułatwić prowadzenie prób z roślinami modyfikowanymi genetycznie.

Inne warzywa

Technika blokowania genów, którą badacze udostępniają bezpłatnie wraz z publikacją pracy, może być również stosowana w przypadku innych gatunków roślin psiankowatych, takich jak papryka, chili, bakłażan i ziemniaki – powiedziała Martin.

Według badaczy źródłem witaminy D mogą być również grzyby poddane działaniu promieniowania UVB lub dziko rosnące. Jednak rośliny te wytwarzają witaminę D2, która według autorów pracy jest “znacznie mniej bioefektywna” niż witamina D3, pochodząca z mięsa i nabiału.

Susan Lanham-New, profesor nauk żywieniowych na Uniwersytecie Surrey w Wielkiej Brytanii, stwierdziła, że suplementy witaminy D3 zazwyczaj nie są wegańskie. Nie brała ona udziału w badaniu.

“Lanolina, która jest głównym źródłem (D3), jest pozyskiwana z wełny owczej. Owca jest wciąż żywa, więc jest w porządku dla wegetarian. Ale nie jest dla wegan i to jest jedna z rzeczy, które czynią to badanie bardzo niezwykłym, że mamy źródło D3 (z rośliny)” – powiedziała na briefingu.

Badacze stwierdzili, że liście roślin pomidora, w których zastosowano modyfikację genetyczną, również zawierają znaczne ilości prowitaminy D. Badają oni możliwości przekształcenia tego materiału odpadowego w wegańskie suplementy witaminy D. Zespół badawczy ma nadzieję, że może to stanowić zachętę dla producentów do sadzenia i produkcji biofortyfikowanych pomidorów.

Jak twierdzi współautorka pracy, Jie Li, badaczka podoktorska z Centrum Johna Innesa, pomidory poddane edycji genów wyglądały nie do odróżnienia od zwykłych pomidorów i smakowały tak samo, a edycja genów nie wpłynęła na wzrost, rozwój ani plonowanie roślin.

Naukowcy, którzy opracowali technologię edycji genów CRISPR-Cas9, otrzymali nagrodę Nobla w 2020 roku. Narzędzie to ma ogromny wpływ na badania biomedyczne, medycynę kliniczną, rolnictwo i hodowlę. Niczym para precyzyjnych nożyczek może ono celować we wcześniej określone miejsca w materiale genetycznym, usuwając określony gen lub wprowadzając nowy materiał genetyczny.

Źródło oraz zdjęcie: www.edition.cnn.com

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!

Zgłoś nadużycie

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Nagroda za projekt długoterminowy: Dystopia amazońska

Best Short Funny Videos Compilation