w

Krewetki Cajun z papryką i kukurydzą

Doskonały smak tego przepisu na krewetki opiera się na przyprawie Cajun, która nadaje im wyrazisty, odważny, czosnkowy i pieprzny smak. Jeśli chodzi o warzywa, my wybraliśmy paprykę, cebulę i kukurydzę, ale można wykorzystać dowolne warzywa do smażenia.

Podczas gotowania krewetek upewnij się, że nie nachodzą na siebie. Jeśli przepełnisz patelnię, ryzykujesz, że krewetki się rozgotują… co doprowadzi do tego, że będą gumowate. Gotowanie w partiach może wydawać się irytujące, ale krewetki gotują się szybko! Wystarczy około 2 do 3 minut na stronę, aby stały się różowe. Podsumowując: To nie jest takie trudne, a warto to zrobić.

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, podzielone

1/2 cebuli, posiekana (około 1 filiżanki)

2 ząbki czosnku, rozdrobnione

2 papryki, posiekane

2/3 szklanki  kukurydzy ( z puszki)

750 g. krewetek, obranych i pozbawionych skórek

2 łyżeczki przyprawy Cajun

Sól koszerna

Świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę i paprykę i smażyć aż zmiękną, około 5 minut. Dodać czosnek, kukurydzę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Przełożyć warzywa do miski.

Dodać pozostałą 1 łyżkę oleju na patelnię. Dodaj krewetki w jednej warstwie i dopraw solą, pieprzem i przyprawą Cajun. Smażyć na różowo, około 1 do 2 minut na stronę.

Dodać warzywa i sok z cytryny, wymieszać. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Udało się? Daj nam znać w komentarzu poniżej, jak Ci poszło!

Źródło: www.delish.com

Zdjęcie: pinterest/PARK FEIERBACH

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!

Zgłoś nadużycie

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Co dalej z Illuminati, Fantastyczną Czwórką i X-Menem po Doctor Strange w Multiwersum Obłędu?

W. Zełenski zapowiedział projekt ustawy nadającej Polakom specjalny status prawny w Ukrainie