Zrezygnuj z jedzenia na wynos i przygotuj nasz prosty przepis na słodko-kwaśnego kurczaka. To szybkie danie z ryżu w chińskim stylu jest gotowe w mniej niż 30 minut i pełne wyrazistych smaków.
Składniki
- 9 łyżek ketchupu
- 3 łyżki octu słodowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na kawałki
- 1 mała cebula, grubo posiekana
- 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki
- 227 g puszka ananasa w soku, odsączona
- 100 g groszku cukrowego, grubo pokrojonego garść solonych, prażonych orzechów nerkowca, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Krok 1
W dużym naczyniu do mikrofalówki wymieszaj dokładnie ketchup, ocet, cukier i czosnek z kurczakiem, cebulą i papryką. Gotuj w mikrofalówce, bez przykrycia, na wysokim ogniu przez 8-10 minut, aż kurczak zacznie się gotować, a sos zacznie skwierczeć.
Krok 2
Wymieszaj z kawałkami ananasa i groszkiem cukrowym i ponownie wstaw do kuchenki mikrofalowej na kolejne 3-5 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Odstaw na kilka minut, następnie wymieszaj z nerkowcami, jeśli używasz.
Źródło oraz zdjęcie: www.bbcgoodfood.com
Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!