Ugotuj i podaj ten łatwy, zdrowy lunch w mniej niż 15 minut. Dostarcza on trzech z pięciu składników dziennie, a makaron pełnoziarnisty dodaje błonnika, natomiast kolorowe warzywa dostarczają beta-karotenu i witaminy C.
Składniki
Na dressing
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki tamari
- 1 cytryna, wyciśnięta
- 1 czerwone chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
Na sałatkę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- makaron razowe (około 100g)
- 160 g groszku cukrowego
- 4 małe klementynki, obrane i posiekane
- 160 g rozdrobnionej marchewki
- duża garść kolendry, posiekana
- 50 g prażonych, niesolonych nerkowców
Sposób przygotowania
Krok 1
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, a następnie dodaj cebulę. W międzyczasie gotuj makaron na patelni z wrzącą wodą przez 5 minut, dodając groszek cukrowy w połowie czasu gotowania – makaron i groszek powinny być miękkie. Odcedzić, schłodzić pod zimną bieżącą wodą i ponownie odcedzić. Potnij lub pokrój makaron na mniejsze kawałki, aby był bardziej poręczny do jedzenia.
Krok 2
Przełóż makaron i groszek do miski z dressingiem, razem z klementynkami, marchewką, kolendrą i nerkowcami. Wymieszaj do połączenia, a następnie podawaj w miskach lub zapakuj do sztywnych, szczelnych pojemników, aby zabrać do pracy.
Źródło oraz zdjęcie: www.bbcgoodfood.com
Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!